Het échte Berlijn, Fabian én mensen in witte pakken…

Het échte Berlijn, Fabian én mensen in witte pakken. Over de mensen in witte pakken heb ik het later in dit verhaal, dat ik meemaakte in Berlijn. Eerst vertel ik je hoe ik begin maart 2020 in Berlijn terecht kwam.

Ik zou naar Berlijn voor een Internationale Toerisme Beurs (ITB) begin maart 2020. Long story short… de dreiging van het COVID-19/Corona virus deed de beursorganisatie, mede op last van de overheid, twee dagen voor het opengaan van de beurs besluiten de deuren op slot te houden. Geen beurs voor vak- en particuliere bezoekers in 2020. Mijn afspraken met Internationale leveranciers en verkeersbureaus dreven op dat moment weg met de stroming in de Berliner Spree.

Rond mijn vertrekdag, 2 maart 2020 is het al goed mis vanwege het virus in China en Italië. Mijn vlucht, mijn Berlin Welcome Card en onderkomen kan ik niet meer kosteloos annuleren, Berlijn an sich wordt op dat moment nog als redelijk veilig omschreven en er geldt geen inreisverbod. Overleg met mijn drie collega’s, die ook voor de beurs naar Berlijn zouden afreizen, resulteert in een andere invulling geven aan onze beurstrip. We maken er nu een citytrip-studiereis van.

Tijdens mijn privéreizen als reiscoach ben ik zo veel mogelijk op zoek naar leuke tips en things-to-do om te delen met mijn klanten en volgers. Dit ga ik dan in Berlijn ook volop zelf doen.

Via de site van een van mijn samenwerkingspartners voor o.a. excursies ter plaatse, Get Your Guide, heb ik gezocht naar leuke excursies. Hier boek ik voor mijn klanten de hop on hop off bus, een fietstocht langs de highlights en nog veel meer leuke activiteiten. Zo kun je een stad of gebied ontdekken in een relatief korte tijd. Veel tijd om me vooraf in te lezen is er voor deze trip niet geweest. Ik zou tenslotte van de vijf dagen Berlijn maar anderhalve dag vrije tijd hebben en de rest zou ik op de beursvloer zijn.

Mijn oog valt op een wandeltrip van circa vier uur met een lunch. Een local laat ons zijn Berlijn zien dat niet in de highlights tour is opgenomen. Fabian, de local, doet deze tour om toeristen kennis te laten maken met zijn Berlijn. Als Urban Planner is hij ook een database aan stedenbouwkundige informatie. Maximaal zes deelnemers gaan er mee. Deze tour zal de deelnemer te voet, met de bus, de U en de S Bahn door Berlijn voeren.

Waar blijven nu de mensen in witte pakken hoor ik je denken….. Nog even geduld we gaan zo ‘de berg’ op waar we ze tegen gaan komen

Via internet boek en betaal ik deze tour. Via de e-mail hou ik verder contact met Fabian over de startlocatie en tijd. Woensdag 04 maart is het dan zo ver. Ik ga samen met collega’s, onder leiding van Fabian, het échte Berlijn ontdekken. Vanaf ons verzamelpunt bij de Gesundbrunnen metro gaan we via een klimmend pad het Volkspark Humboldthain binnen.

Fabian maakt ons al ‘lekker’ door tijdens het naar boven lopen te verklappen dat we de FLAKTurm III op gaan. Een van de grootste en gedeeltelijk nog bewaarde schuilkelders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit dé luchtafweergeschutslocatie van de stad en nu een perfect uitzichtspunt over Berlijn. Deze FLAKTurm die we zouden gaan bezoeken is een van de drie die er zijn gebouwd in de stad Berlijn.

Ik schrijf inderdaad zouden gaan bezoeken want het uitzicht over Berlijn vanaf de bovenkant op deze FLAKTurm hebben we nooit mogen aanschouwen vanwege de aanwezigheid van mensen in witte pakken….

Bij het verder omhoog lopen van de Humboldthöhe zien we bovenaan de eerste toegangstrap naar het bovenste plateau drie agenten staan. “Okay” zegt Fabian in perfect Engels trouwens, “Hier is waarschijnlijk iets aan de hand. We kijken aan de andere kant of we zo naar boven kunnen komen”. Via een kortere trap gaan we eerst naar de hoge muur van het reusachtige bouwwerk. Fabian vertelt kort over de historie en laat ons foto’s zien hoe het er oorspronkelijk na de bouw in september 1940 heeft uitgezien. Van de muur waar we nu voor staan maakt een klimvereniging bij mooi buitensportweer dankbaar gebruik. Ik hoop dan wel voor de klimmers dat de rondzwervende gebruikte condooms vooraf opgeruimd zijn.

We lopen langs de muur via een hellende weg verder omhoog. Met Fabian gaan we vandaag niet ondergronds in de FLAKTurm. Voor deze belevenis is de Berliner Unterwelten de aangewezen organisatie om die onderwereld aan de bezoekers te laten zien.

Berliner Unterwelten en FLAKTurm III
De organisatie Berliner Unterwelten houdt openbare en groepsrondleidingen in onder andere deze FLAKTurm III. FLAK is trouwens een afkorting van FLiegerAbwehrKanone. Er zijn in totaal drie van deze torens in Berlijn geweest in de Tweede Wereldoorlog. Met een grootte van ca. 70 meter bij 70 meter en een hoogte van ca. 42 meter was deze bunker uitermate geschikt om te dienen als grootschalige schuilkelder voor ca. 20.000 mensen, opslag van (waardevolle) goederen, kunst en natuurlijk het verdedigen van het luchtruim boven Berlijn.

Deze FLAKTurm III Humboldthain is gedeeltelijk opgeblazen na de oorlog door de geallieerden. Op zich een hele klus wetende dat er wel muren van zo’n 3 meter dik in het bouwwerk zitten. Helemaal weggevaagd uit de Berlijner geschiedenis is deze FLAKTurm III niet. Aan de Noordzijde lagen en liggen er nu nog steeds treinsporen. Opblazen zou een groot risico met zich meebrengen van verwoesting van deze belangrijke transportaders. Hierdoor komt het dat het huidige bouwwerk nog half intact is.

Tijdens het opruimen in 1950 van de verwoestte Berlijnse wijken is er zo’n 1,4 miljoen kubieke meter aan puin rondom de half opgeblazen bunker gestort. Zo ontstonden de Trümmerbergen in het Volkspark en deze Humboldthöhe.

Tot zo ver een tipje van de sluier over deze boeiende locatie waar we nog steeds, met Fabian, aan de voet van staan en die we straks toch van bovenaf hopen te gaan bekijken.

Ga je Berlijn bezoeken en heb je interesse in het bezoeken van FLAKTurm III in het Volkspark Humboldthain kijk dan op www.berliner-unterwelten.de voor de openbare en groepsrondleidingen. Hier kun je ook tickets bestellen.

Unterwelten Tip!
Wacht niet tot het allerlaatste moment of als je ter plaatse bent met het kopen van een ticket. Door de kleine aantallen deelnemers zijn de rondleidingen snel vol.

Berliner Unterwelten laat je niet alleen maar deze ‘ondergrondse’ locatie ervaren in Berlijn. Door deelname aan hun tours steun je ook direct het bestaansrecht en onderhoud van deze en andere uitermate interessante locaties in de Berlijnse geschiedenis.

nog even geduld we komen steeds dichterbij de mensen in witte pakken…

Fabian leidt ons al pratend verder naar boven. We lopen langs een witte jeep met gesloten opbouw, tegelijkertijd zien we onder aan ‘de berg’ een grote politiebus staan. Oh jee….
Na het ronden van de bocht komen er twee agenten in zicht. Ze versperren halverwege de trap die Fabian in gedachten had om de FLAKTurm te beklimmen.

Fabian richt zich tot de agenten en vraagt of wij wel naar boven kunnen. “Helaas zal dat op dit moment niet gaan” antwoord een van de agenten. Fabian richt zich weer tot ons. “Tsja, voor zover mijn eerste uitzichtspunt over Berlijn in deze tour. Dit wist ik niet voor het begin van de tour. Ik ga jullie dan maar vanaf dit punt op ‘de berg’ het een en ander verder over deze locatie vertellen”. Fabian pakt zijn foto’s er bij om ons een goed beeld te geven van de oorspronkelijke grootte en hoogte aan deze kant van de FLAKTurm III.

Terwijl Fabian vertelt lopen er twee mannen met camera’s, met wel hele grote telelenzen er op, onze kant op. Ze richten hun lenzen op iets dat zich schuin boven ons bevindt. Fabian stopt zijn verhaal en wij kijken met z’n allen in dezelfde richting als waarop de telelenzen gericht zijn.

De mensen in witte pakken….
Daar zijn ze dan, de mensen in de witte pakken. Een, zo van een afstand te zien man en vrouw, van top tot teen in een wit pak gehuld lopen al spullen van de grond oprapend en in plastic zakjes stoppend op de twee agenten en ons af. Een van de agenten sommeert de mannen met de enorme telelenzen te stoppen met fotograferen.

Fabian kijkt vol verbazing met ons mee. “Blijkbaar is er daarboven iets aan de hand waarvoor forensisch onderzoek noodzakelijk is. Laten wij maar verder naar beneden gaan en op pad gaan door het Volkspark naar de volgende locatie die ik jullie graag wil laten zien”.

We draaien ons van het schouwspel af en volgen Fabian de trap af het andere gedeelte van het park in. Natuurlijk kijken we tijdens het naar beneden lopen af en toe naar boven of er nog wat gebeurt. Oh ja, de mensen in witte pakken zijn door mij van een afstand onherkenbaar op mijn gevoelige plaat vastgelegd.

Onderweg naar beneden hebben we de wildste scenario’s over wat er gebeurd zou kunnen zijn. We vragen gekscherend Fabian of hij altijd die acteurs inschakelt tijdens zijn tour. Commercieel gezien is dit niet verantwoord omdat hij zo helemaal niets overhoudt van zijn gevraagde vergoeding. “Helaas” zegt Fabian “Jullie hebben nu net het échte dagelijkse leven in Berlijn meegemaakt.

Via kruip door-sluip door paadjes en niet echte paadjes komen we uiteindelijk uit bij onze volgende locatie van de tour. Aan de andere kant van het Volkspark Humboldthain staan de vroegere AEG bedrijfshallen. Fantastisch mooi gerestaureerd is het nu een verzamelplek voor o.a. technologiebedrijven in Berlijn. Unterwelten Berlin heeft hier ook een zeer interessante tour over en onder deze terreinen waarbij je ook de eerste U-Bahn tunnel van Duitsland binnen mag treden. Lees verder over deze tour via …………………….. wat we nog allemaal meer hebben ontdekt tijdens deze tour met Fabian als échte Berliners.

Waarom waren deze mensen in witte pakken nu daar aanwezig?
Helaas waren het geen door Fabian ingehuurde acteurs. Onze onderweg bedachte weirde scenario’s kregen tijdens de afsluitende borrel op het eind van de tour in een echte Berliner Kneipe (kroeg) toch nog een verhaal.

Via Twitter van de Berliner Polizei is er een kort bericht geplaatst. Er was die ochtend door een wandelaarster een lichaam gevonden op die plek. Ten tijde van ons verschijnen was het onderzoek nog in volle gang. Was het een misdrijf geweest of iets anders? Fabian excuseert zich nogmaals voor het feit dat we niet bovenop de FLAKTurm zijn geweest. Na twee Berliner Kindls (super lekker biertje trouwens) delen wij hem lachend mee dat hij dit met de andere uitzichtlocaties ruimschoots heeft goedgemaakt. Fabian beloofd ons dat hij ons op de hoogte houdt als er nieuwe info over deze zaak is.

Een paar dagen later ontvang ik van Fabian de link naar een krantenbericht in de Berlijnse Morgenpost. Het onderzoek door de 5e Mordkommission van Berlijn heeft uitgewezen dat het gaat om een zelfdoding van een 44 jarige man.

De Morgenpost meldt nog wel dat ze normaal gesproken over zelfdoding niet berichten in de krant. Dit is nu wel gedaan om de ontstane geruchtenstroom te ontkrachten welke was ontstaan door de eerdere berichtgeving op donderdag. Hierin stond dat er mogelijk een moord was gepleegd. Dit zou dan de 2e moord zijn in het Volkspark binnen twee maanden. Blijkbaar had dit laatste bericht verontrustende reacties bij mensen opgeroepen.

Hoe écht kun je Berlijn meemaken als je met Fabian op pad gaat? Nou, wij voelden ons al vrij snel tijdens de tour ‘ein Berliner’.

Interesse om met Fabian op pad te gaan in Berlijn, uiteraard zonder een lijk in het Humboldthainpark, neem dan contact met mij op en ik breng je met Fabian in contact.

Uiteraard kan ik als onafhankelijke reiscoach ook jouw vervoer, verblijf en vermaak verzorgen in Berlijn. Stuur mij je reiswensen via het onderstaande contactformulier en ik ga voor je aan de slag om jou kennis te laten maken met het échte Berlijn.

Vul hier een mailadres in zodat ik je kan bereikenGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *