Dyrham Park-Chippenham

Mijn bezoek aan dit huis, dat stamt uit eind 17e eeuw/ begin 18e eeuw met Orangerie, heeft mij heel blij gemaakt. Waarom? Het heeft zoveel Nederlandse invloeden aan mij laten zien dat ik er zeer snel weer naartoe ga. Heb ik dan niet alles gezien? Nee zeer zeker niet…..

Het huis en de tuinen worden op dit moment onder handen genomen door de National Trust. Het huis heeft inmiddels een nieuw dak, kamers worden weer in hun oude glorie hersteld, tuinen krijgen weer de uitstraling van weleer. Kortom er is heel wat aan de hand op en in Dyrham Park.

Op het uitgestrekte terrein proef je de sfeer van de 17e eeuw. Een fantastisch park waar je heerlijk kunt wandelen en, als je geluk hebt, kun je de al eeuwenoude hertenpopulatie hier live aanschouwen. Het zijn natuurlijk niet alleen de herten die je er terug kunt vinden. Het is een ‘heaven’ voor wildlife; vogels, vlinders en bijen ontdek je er in overvloed in de warme maanden. Natuurlijk kan een bezoek aan het huis dat William Blathwayt, voor zijn helaas te vroeg gestorven vrouw……, liet bouwen niet ontbreken.

Zo’n vijftig jaar geleden heeft de National Trust de zorg voor dit huis, zijn omliggende tuinen en parken en de St. Peters Church overgenomen. Nu is het een locatie dat voor de hele familie een fantastische dagtrip is. Heerlijk rondzwerven in de tuinen en genieten van dit fantastische huis.

Op het moment dat ik het bezoek (Nov.2019) wordt er druk gewerkt aan de binnenkant van het huis en zijn ze in de tuinen ook volop bezig. Maar een snelle rondleiding in het halfdonker met een bouwlamp zorgt er wel voor dat ik hier terug ga komen. Het team wat zich bezig houdt met de restauratie is heerlijk open over het werk en je kunt ook ‘live’ het restauratiewerk bekijken. Geweldig! Geen geheimen en je ziet “work in progress” om deze locatie weer voor generaties na ons te behouden.

Per jaar mag Dyrham Park zich verheugen op ca. 250.000 bezoekers. Logisch dat de National Trust de deuren tijdens de renovatie dan niet sluit. Er vinden veel evenementen plaats, gratis dagelijkse wandelingen en elke maand is er wel iets nieuws te ontdekken.

Het huis bevat een fantastische verzameling Nederlandse meesters waaronder het zeer bekende schilderij ‘A view down a Corridor’ van Samuel van Hoogstraten. Veel Delfts aardewerk waaronder de zeer waardevolle tulpenvazen. Voor die tijd dat William Blathwayt er woonde was het hebben van veel tulpen(vazen) een enorm teken van rijkdom. Het Queen Anne bed is er ook nog steeds, alleen liggen de kleden van de zijkanten van het hemelbed veilig opgeslagen op zolder. Fantastische leren, unieke, kleurrijke panelen die oorspronkelijk in Amsterdam gemaakt zijn zijn hier te zien.

Leuk nieuwsfeit….het huis en zijn omliggende landerijen hebben een belangrijke rol gespeeld in de verfilming van Jane Austens (nooit afgemaakte) roman Sanditon. Het huis wordt hier volop gebruikt in de serie. Geweldig om te zien. Dit boek dat helaas nooit is afgemaakt door Jane Austen stamt van januari 1817. De oorspronkelijke titel was The Brothers wat later Sanditon gewoden is. Ze heeft elf hoofdstukken kunnen schrijven totdat ze, waarschijnlijk door ziekte, moest stoppen met schrijven ongeveer in maart 1817. Naast Dyrham Park zijn ook gebruikt als filmlocaties : Somerset beaches o.a. Weston super Mare en enkele locaties in Bristol


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *