England’s Great West Way – Theems

DE THEEMS OP DE GREAT WEST WAY

Een boottocht op de Theems vanuit Londen brengt spectaculaire bezienswaardigheden in beeld: de Big Ben, Hampton Court Palace, Kew Gardens. 

Maar wanneer je de hoofdstad achter je laat en in westelijke richting verder vaart, laten andere spectaculaire dingen zich zien: stille natuurplekken, vorstelijke residenties en welvarende dorpen en stadjes die groot werden op de oever van de bekendste rivier van Engeland. Er is een lange lijst van plaatsen waar je wilt aanleggen: Windsor, Marlow, Henley-on-Thames, Reading en laten we ook Legoland niet vergeten. Het is ook een prima startpunt om het platteland van Oxfordshire te ontdekken en natuurlijk de universiteitsstad Oxford. 

Wist je dat? Vroeger werden er in de winter op de bevroren Theems zogenaamde ‘Frost Fairs’ gehouden, samenkomsten met drinken, dansen en veel feestvreugde. De laatste vond plaats in 1814. De rivier stroomt tegenwoordig te snel om te bevriezen. 

Eeuwenlang was de Theems een belangrijke handelsroute. Dat begon in de tijd van de Romeinen, maar tegenwoordig wordt de rivier vooral voor recreatie gebruikt, van boottochten tot wereldberoemde roeiwedstrijden als de Henley Royal Regatta.

Terwijl je met je strooien hoed op je hoofd stroomafwaarts roeit op zoek naar een romantische picknickplaats, denk dan eens aan al die mensen die op de rivier werkten voor en tijdens de Great Stink van 1858. Pas daarna werd er namelijk een riool aangelegd.

De Theems is 330 km lang en ontspringt als klein stroompje in de Cotswolds. Hij stroomt door drie gebieden van buitengewone natuurlijke schoonheid, en er is een National Trail naar de rivier vernoemd: het Thames Path, dat langs de volledige rivier loopt. Dit pad is ideaal voor langeafstandswandelaars en -fietsers die op zoek zijn naar een actieve vakantie, maar ook voor dagjesmensen die zin hebben in een aangename wandeling. Je zult al snel zien waarom zoveel kunstenaars en schrijvers, waaronder Kenneth Grahame die de kinderklassieker The Wind in the Willows (De wind in de wilgen) schreef, geïnspireerd werden door deze bijzondere waterweg. 

Bekijk deze overzichten voor meer informatie over de Theems en omgeving, met tips over gastropubs, toprestaurants en typisch Engelse dingen om te doen, zoals de wisseling van de wacht bij Windsor Castle. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *