Tel Aviv – Jeruzalem

In 2018 bezocht ik met collega reisadviseurs Tel Aviv en Jeruzalem. Een mini studiereis. Een van de touroperators waarmee ik samenwerk, Isropa reizen, heeft een mooi programma op maat gemaakt voor ons met veel variatie aan cultuur, geschiedenis, natuur en strand.

DAG 1
Aankomst op Ben Gurion Airport in Tel Aviv en daarna met de transfer door naar Jeruzalem. Het klink allemaal heel makkelijk maar toch…… De vlucht vertrekt vanaf Eindhoven Airport en voordat je ook maar het vliegtuig instapt wordt je al ondervraagd wat je gaat doen in Israël. Dit is voor mij nieuw maar wel goed om te weten zodat ik het ook aan mijn klanten kan verder vertellen. Inchecken en naar Israël met Transavia. Aangekomen op Tel Aviv geef je je paspoort af bij een douane medewerker. Deze bekijkt je paspoort en stelt je vragen over je aanstaande bezoek. Bij drie van de vier personen geen probleem maar bij een van mijn collega’s levert het problemen op. lees hier wat hem is overkomen

Na een lange wachttijd bij de douane krijgt mijn collega zijn paspoort terug en kan onze studiereis beginnen. De transferchauffeur is blijven wachten en brengt ons gelukkig alsnog naar Jeruzalem.
We checken in bij ons hotel midden in het centrum van Jeruzalem.

Hotel The Harmony in Jeruzalem is een 4* hotel. Op nog geen kilometer van de Oude Stad logeer je hier in een comfortabel en intiem boutiquehotel. Midden in de gezellige en levendige Nahalet Shiva buurt met winkeltjes, bars, restaurants en lokale marktjes. In de sfeervolle lobby kom je bij na een dagje sight-seeing. Of zit je liever buiten op het zonneterras met zicht op de winkelstraten? Ook gezellig, net als het dagelijkse happy hour van 17 tot 19 uur met koffie/thee, lokale wijn en snacks. Je kamer is hip en kleurrijk ingericht. Ook dit is Jeruzalem. (bron: Isropa)

Het is vrijdagavond, het begin van de sabbat. Deze rustdag gaat in op vrijdagavond met zonsondergang en duurt tot zonsondergang op zaterdag.
De rustdag is begonnen voor de Joodse bevolking. De dag dat er niet gewerkt of handel gedreven mag worden. Dit houdt in winkels gesloten en het openbare leven ligt stil voor een dag. De collega’s hebben snel nog wat inkopen kunnen doen zodat we drankjes en chips hebben die we op het buitenterras bij hun kamer nuttigen. Na een lange reisdag breien we er een eind aan, op naar dag 2.

DAG 2
Op deze zaterdag staat er een excursie gepland. We bezoeken het oude Jeruzalem met een gids.

tip! Het plannen van excursies is echt een goed idee op de Sabbat omdat het normale openbare leven dan stilligt op deze dag.

Wij gaan het oude Jeruzalem ontdekken met een gids. Deze excursie is best wel intensief. Veel informatie en veel wandelen door een prachtige stad met al zijn verschillende wijken met elk hun eigen verhaal. We lunchen op een terras met een fenomenaal uitzicht over de oude stad. Ook de klaagmuur staat vandaag op het programma. Echt een dag die indruk op mij heeft gemaakt. Zo veel geloven op zo’n klein stukje van de wereld die met elkaar samenleven. In de Joodse wijk komen we jonge mannen tegen in ‘vrijetijdskleding’ met hun geweer om hun schouders. Onze gids legt uit dat een soldaat zijn geweer nooit zonder toezicht achterlaat en deze dan ook tijdens Sabbat meeneemt waar hij of zij gaat.

Als we in de buurt komen van de Klaagmuur begint het aantal militairen en politie agenten toe te nemen. Ik ben dit natuurlijk in Nederland niet gewend. Vind ik het spannend? Eigenlijk best wel. Voel ik me onveilig? Nee absoluut niet.

Dit stukje in de oude stad Jeruzalem is van oudsher een belangrijke plaats geweest voor de Joden. De westmuur of westelijke muur is een gedeelte van de muur in de oude stad Jeruzalem die het plateau omringt en ondersteunt waarop de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee staan. bron: wikipedia

De gewoonte bij de muur te bidden duurde eeuwenlang tot 1948. Van 1948 tot 1967 was het voor joden niet toegestaan bij de muur, het grote heiligdom van hun godsdienst, te bidden, omdat de muur in het Jordaanse gedeelte van Jeruzalem lag. Na de Zesdaagse Oorlog werd de Klaagmuur een plaats van nationale vreugde en tevens opnieuw een plaats van aanbidding. Voor de muur werd een groot plein aangelegd om de duizenden gelovigen, die bij de Klaagmuur komen bidden, te kunnen herbergen. Vrome joden verbergen in de voegen tussen de vierkante blokken papiertjes (Kvittelchen), waarvan de tekst slechts voor de ogen van God bestemd is. Bij een bezoek aan de muur is een hoofdbedekking verplicht, omdat het plein ervoor als synagoge wordt beschouwd. Op verzoek van het opperrabbinaat bidden vrouwen en mannen gescheiden bij de muur.
bron: http://israelreis.schouwstra.info/klaagmuur.htm

Na een inspannende dag keren we terug in ons hotel. De zon is inmiddels ondergegaan en overal begint het Joodse leven weer. De straat van het hotel oogde als een rustige straat, met de nadruk op oogde. Het blijkt een drukke straat te zijn met diverse winkeltjes en restaurants waar mensen heerlijk op straat verblijven en zorgen voor reuring. Dit is het echte Jeruzalem dat we nu te zien krijgen. We gaan uit eten en maken ons op voor dag 3, onze reisdag

DAG 3
Vandaag gaan we wederom op excursie maar we verplaatsen ons ook naar Tel Aviv / Jaffa. Deze excursie brengt ons naar Massada en daarna naar de Dode Zee. Cultuur en strand is het deze dag. Normaal gesproken zou aan het eind van de dag de rit weer terug gaan naar Jeruzalem maar wij stappen over in een andere bus die ons richting Tel Aviv / Jaffa brengt. We verblijven hier nog twee nachten in een Boutiquehotel in het oude centrum van Jaffa.

Na een ‘stoffige’ rit door de woestijn met prachtige vergezichten, palmboomkwekerijen, bedoeinen kampen en kamelen onderweg bereiken we het warme Massada.

Massada
Massada is een citadel op een rots bij de Dode Zee in Israël. Koning Herodes vluchtte in 40 v.Chr. uit Jeruzalem naar deze plek omdat hij in gevaar was. Het fort van Massada werd tussen 40 en 4 v.Chr. door hem uitgebreid, zodat het een veilige vluchtplaats werd. Voor de geschiedenis van de plaats is Flavius Josephus de belangrijkste bron. De rots varieert in hoogte van ca. 400 meter tot 90 meter. (bron: wikipedia)
We gaan met de kabelbaan omhoog vanuit een zeer modern bezoekerscentrum. Natuurlijk kun je ook via het oude Slangenpad omhoog lopen. Voor vandaag met deze temperatuur voor mij een no go. Onze gids vertelt ons over de historie tijdens de rondleiding. Het is vandaag zeer warm, hoofdbedekking en veel water drinken is het motto. Mensen bezoeken deze plaats uit alle delen van de wereld, met elk hun eigen doel.

Onze groep is een gemengde groep. Duits, Engels en Spaans wordt er gesproken. Jammer want zo verslapt de aandacht voor het zeer interessante verhaal en deze unieke plaats al snel. Gelukkig is elk belangrijk punt goed verwoord in de vorm van een schild met uitleg.

Na Massada vertrekken we met de bus verder richting de Dode Zee. We gaan naar het laagstgelegen café beneden de zeespiegel. Dit is op zich een toeristisch centrum op zich. Winkeltjes, restaurants en bars zorgen er voor dat je je niet hoeft te vervelen. Ik kleed me om in de kleedcabines. Onze collega die aan de andere kant van de Dode Zee, in Jordanië, in het water is geweest bewaakt mijn spullen en maakt foto’s. Vanuit de sauna ken ik het gevoel van drijven op het water en hier maak ik het weer mee. Eerst natuurlijk insmeren met de klein en dan het water in om te relaxen en om de foto’s te laten maken. Al glibberend sta ik dan weer op mijn benen en glibber door richting douches en kleedcabine. Been there, done that and took the picture zullen we maar zeggen. Ook hier komen mensen uit alle werelddelen om dit gevoel mee te maken van floaten in de Dode Zee. We doen nog een drankje en gaan richting onze bus die ons naar Tel Aviv / Jaffa gaat brengen.

Ons laatste verblijfhotel voor de komende twee nachten is Hotel Market House in Jaffa. Wederom een boutique hotel met 4*. Het beste van twee werelden: comfortabel, modern en trendy boutique hotel midden op de oude vlooienmarkt van Jaffa. Wat een prachtig pand. Binnen vergaap je je aan het schitterende design: in de lobby, in het restaurant, op je kamer. Je geniet hier van een geweldig ontbijt en mis het dagelijkse “happy hour” niet: tussen 17 en 19 uur worden koffie, thee, locale wijn en snacks gratis geserveerd. En over gratis gesproken: er staat ook een fiets voor je klaar. Ga dus heerlijk slenteren door oud Jaffa en verdwaal in de nauwe straatjes met winkeltjes, cafeetjes en restaurants of pak de fiets en peddel naar downtown Tel Aviv of het strand. Of ga naar de gezellige wijk Sarona (bron: isropa)

Als we aankomen kunnen we nog aanschuiven bij het happy hour, waarna we Jaffa gaan verkennen en een restaurant voor het avondeten gaan opzoeken. Gezellig en levendig is dit gedeelte.

DAG 4
Vandaag gaan we op de fietsen van het hotel naar Tel Aviv. Het is handig als je vooraf weet waar je naartoe wilt fietsen. Dit zorgt er namelijk voor dat je gericht op pad kunt. Als je met een groepje onderweg bent dan voorkom je daarbij ook discussies die alleen maar tijd kosten. Tel Aviv is een fietsvriendelijke stad en we zien dan ook verschillende plekjes. Uiteindelijk fietsen we via het strand terug waar we neerstrijken op een terras voor een hapje en een drankje. Terug naar Jaffa waar de benen nogmaals aan het werk gezet worden tijdens de wandeling rondom ons hotel over de vlooienmarkt en richting de kerk. Prachtige mensen, vergezichten, gebouwen ben ik op deze route tegengekomen. Wederom aanschuiven bij het Happy Hour waarna de avond weer wordt afgesloten met een diner in een van de vele restaurants rondom het hotel.

DAG 5
De laatste dag alweer. Samen met een collega besluit ik een rondje te maken in de hop on hop off bus. Deze halte is op nog geen 5 minuten lopen van ons hotel te vinden. Zo zien we alsnog alle highlights van Jaffa en Tel Aviv die we gisteren op de fiets hebben gemist.
Tip! Ga eerst na aankomst met de hop on hop off bus voordat je zelf op onderzoek uitgaat. Zo weet je sneller waar alles is en kun je daarna gericht op pad om locaties te gaan bezoeken.
Een hop on hop off bus en nog diverse andere tours in Tel Aviv boek je simpel via deze link van Viator of Get your Guide.

Het vertrekmoment is aangebroken. We worden door de transferbus opgehaald bij ons hotel en reizen richting Ben Gurion airport. Het verlaten van het land gaat een stuk sneller dan het binnenkomen. Paspoort scannen, printje krijgen en hop richting de bagage controle voor een vlucht van ca. 4,5 uur terug naar Eindhoven.

De combi van Tel Aviv en Jeruzalem is super. Two sunny cities in one break. Ik raad het je aan in de koudere maanden van Nederland deze kant op te gaan. Je hebt dan nog aangename temperaturen om activiteiten buiten te ondernemen of om heerlijk te genieten van het strand. Wij zijn vijf dagen hier geweest, hebben de meeste hightlights gezien maar wil je echt meer zien en rustig alles meemaken kies dan sowieso voor een verblijf van 7 nachten gecombineerd over deze twee steden. Je kunt dan nog veel meer zien dan dat ik nu allemaal gezien heb. Eigenlijk is dit een bestemming waar je met gemak nog een tweede keer weer naartoe kunt gaan als je de eerste keer er kort geweest bent. Helemaal als je houdt van de geschiedenis van beide steden. Mij zien ze hier zeker terug!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *