Paspoortcontrole

In de Schengen landen zijn er in principe geen paspoortcontroles. Ga je reizen buiten Schengen dan krijg je te maken met paspoortcontroles.

Hier een verhaal over de paspoortcontrole naar Israël welke vertraging opleverde voor een van mijn collega’s bij binnenkomst:
Mijn collega werd er ‘uitgepikt’ bij de controle bij binnenkomst van het land in Tel Aviv. Waarom?
Hij is dit jaar met een groepsreis naar Iran geweest en wordt weggeleid voor vragen over de stempels in zijn paspoort en over zijn reis en de reden van zijn reis. Mijn andere twee collega’s staan inmiddels te wachten buiten de poortjes. Ik besluit bij mijn collega in de buurt te blijven totdat er meer duidelijk is, ik heb inmiddels ook mijn kaartje gekregen dat ik het land binnen mag.

Mijn collega is niet de enige aan wie vragen gesteld worden. In de ‘wachtkamer’ zitten meerdere mensen te wachten van diverse nationaliteiten. Mijn collega is voor ondervraging weg en ik spreek met een Amerikaanse jongen. Hij wist niet het (juiste) antwoord te geven op de vraag over de namen van zijn, al voor zijn geboorte overleden, grootouders en nog een paar vragen.

Mijn collega komt terug en nu is het wachten op zijn teruggave van zijn paspoort. Het probleem is dat hij Iran heeft bezocht. Zijn telefooncontacten zijn doorzocht, hij moest aangeven wie wat is in zijn lijst. Vooraf heeft hij nog contact gehad met de Israëlische ambassade in Nederland of dit stempel ook problemen gaat opleveren bij het binnenkomen van Israël. Aan mijn collega is verteld, geen probleem zodra hij maar kan aantonen dat het een groepsrondreis was en hij zijn reispapieren bij zich heeft van die reis. Tsja, dit loopt dus even anders.

De collega’s buiten de poortjes worden lichtelijk ongeduldig omdat de chauffeur van onze transferbus naar Jeruzalem wel wil wegrijden. Ik meld aan ze dat ze wat ons betreft weg mogen gaan als de chauffeur dat wil. Wij kijken wel hoe we in Jeruzalem komen, desnoods blijven we een nacht in Tel Aviv en komen morgen in Jeruzalem aan. Wij vragen of ze nogmaals willen vragen om even te wachten. De dames gaan weer terug naar de transferchauffeur. Ik blijf samen met mijn collega wachten. Het is een komen en gaan in de wachtkamer. Het lijkt alsof alle mensen die na hem zijn binnengekomen eerder weg mogen dan mijn collega.

Wederom bericht van onze collega’s. De tijd begint te dringen. Wederom berichten wij dat wij onze weg wel gaan vinden en dat als de chauffeur niet wil wachten ze dan maar richting Jeruzalem moeten gaan. Weer wachten. Ons geduld wordt beloond en daar komt de man die mijn collega heeft ondervraagd met het paspoort. Zonder uitleg krijgt hij zijn paspoort terug en kunnen we eindelijk door het poortje de aankomsthal in.

Snel lopen we naar de balie waar de transferchauffeur zou moeten wachten. Natuurlijk zijn we veel te laat en dit zorgt voor extra kosten. Mijn collega die is opgehouden betaald de kosten en we gaan alsnog op weg naar Jeruzalem. Yessss onze studiereis kan beginnen!

Tip! Heb jij twijfel of je een bepaald land mag binnenkomen vanwege een ander land dat je hebt bezocht neem dan vooraf contact op met de desbetreffende ambassade RUIM voordat je op reis gaat.
Bij twijfel of onduidelijkheid? Nieuw paspoort laten maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *