Egypte studiereis Hurghada

In deze studiereis naar Egypte voor mij geen bezoek aan piramides, tempels, oases en plaatsen van beroemde opgravingen. Ik ga hotels bezoeken allen gelegen aan de Rode Zee en de toeristische activiteiten meemaken in de woestijn.

De locaties in het programma van de touroperator ETI (Express Travel International) zijn de plaatsen Hurghada, Port Ghalib, Soma Bay en Makadi Bay. ETI is in Duitsland al jaren marktleider op het gebied van vakanties naar Egypte. Hun eigen Red Sea hotelketen is daar een mooi voorbeeld van. Tijdens deze reis zal ik dan ook in een aantal Red Sea hotels verblijven.

Waarom heb ik mij aangemeld voor deze studiereis? Mijn klanten hebben mij nieuwsgierig gemaakt. Natuurlijk kan ik een reis voor ze uitzoeken en boeken naar een bestemming waar ik zelf nog nooit ben geweest. Ik zoek de informatie op of vraag het mijn collega’s die er al wel zijn geweest zodat ik een goed advies kan geven en een mooi reisvoorstel kan maken.

DAG 1
Mijn vlucht gaat van Düsseldorf naar Hurghada met Condor. Normaal gesproken een vlucht van ca. 5 uur. Op de heenvlucht loopt het vliegtuig vertraging op doordat de start moet worden afgebroken vanwege de melding van een technisch mankement. De piloot besluit hierop de start af te breken. Ik kan je vertellen dat is geen fijn gevoel. Je bent enkele seconden verwijderd van het opstijgen en ineens gaat het toestel vol in de ankers op de startbaan. Helemaal als je een lichte paniek hoort in de stem van de piloot of co-piloot als hij zijn cabincrew instrueert.

Afgebroken start, iedereen weer uit het vliegtuig en wachten tot er nieuws komt over het vervolg van de reis. Na een aantal uren wachten, met gebrekkige informatie verstrekking, komt het nieuws dat er een nieuw toestel wordt ingevlogen vanuit Frankfurt naar Düsseldorf en dat we daarmee naar Hurghada gaan vliegen. Al met al loopt de vertraging op. In ons oorspronkelijk vluchtplan stond een aankomst om 16:30 uur lokale tijd. Dit gaat nu rond 23:00 uur worden, zo niet later. 

Na de formaliteiten en douane gepasseerd te zijn worden wij opgewacht door Mahmoud. Dit is onze lokale gids van de agent ter plaatse, CET (Cairo Express Travel). De transferbus van ETI brengt ons naar ons eerste verblijfshotel Siva Grand Beach 4* in Hurghada. Het diner hebben we door de vertraging gemist maar gelukkig staan er nog wat sandwiches en fruit ingepakt op de kamer met een aantal drankjes in de minibar. 

DAG 2
De volgende ochtend start ons programma na het ontbijt. Markus Kornhuber van ETI en Achim Steinebach van Amondo GmbH openen officieel het programma en heten ons twintig reisagenten van harte welkom in Egypte. Het programma wordt doorgenomen, er wordt verteld over de laatste dagen van de Ramadan en dan kan een ieder nog even naar de kamer om zijn zwemspullen op te halen.

Vooral tijdens de Ramadan moet je rekening houden met langzamere service. Helemaal aan het eind van de periode. Mensen zijn moe omdat ze hun werk moeten blijven doen in deze periode. Volgens Mahmoud zijn de laatste dagen het zwaarst omdat je lichaam dan echt de tol begint te eisen die horen bij de gebruiken van je geloof. Reikhalzend wordt uitgekeken naar het einde van de Ramadan, het suikerfeest.

Mijn Duitse Amondo collega’s op deze studiereis ken ik van naam uit de interne Facebook groep of van een eerdere meeting vorig jaar. Een zeer gemengde, gezellige groep waarvan de meesten ook voor het eerst in Egypte zijn.

Vandaag staat een van de excursies op het programma dat ook voor mijn klanten boekbaar is. Met de boot naar Orange Bay Island. ETI gaat naar deze locatie, andere touroperators bieden iets soortgelijks aan naar een andere locatie. De lunch wordt aan boord gebruikt en tegen het eind van de middag komen we weer terug in Hurghada. Met de bus rijden we van ons hotel naar het vertrekpunt van de boot. We schepen in, onze schoenen worden opgeborgen en moeten verplicht een formulier ondertekenen dat het deelnemen aan de boottocht op eigen risico is. Drankjes zijn onbeperkt te verkrijgen aan boord. We laten Hurghada achter ons en varen naar een rif waar al meerdere schepen voor anker liggen met hun gasten in het water. Zelf vind ik het al druk. Ik hoor van de bemanning dat dit heel erg rustig is, in het hoogseizoen liggen er hier nog vier keer zoveel schepen en mensen in het water te snorkelen en te duiken. Oeps!

We varen verder naar een tweede locatie. Hier kunnen we het water nogmaals in en wordt de lunch voorbereid. Heerlijke salades en gegrild vlees worden geserveerd. Eenvoudig maar voedzaam! Daarna gaat het schip richting Orange Bay Island.

Vlakbij het eiland moeten we overstappen op een kleinere boot die ons naar de aanlegsteiger van Orange Bay Island brengt. Hier kunnen gasten een dagdeel doorbrengen. Drankjes en eten zijn tegen betaling tenzij er een All Inclusive arrangement is geboekt waarbij hapjes en drankjes inclusief zijn. Wij zijn met een ‘grote’ toeristenboot gekomen maar er zijn er ook die met een privé Rib naar en van het eiland gaan. Hier worden bier, wijn en coctails aan de gasten geschonken. We vermaken ons wel in en naast het water, in de zon en met de alcoholische drankjes totdat Mahmoud ons het sein geeft dat we terug moeten. Ik denk dat het personeel opgelucht is dat de reisagenten weer vertrekken. De alcoholvoorraad is aanzienlijk geslonken hier op het eiland en ze hebben in een van de laatste Ramadan dagen nog hard moeten werken.

Terug aan boord is iedereen relaxed en genieten we van een aanstaande zonsondergang boven Hurghada. Weer in de bus nadat we onze flippers en snorkelspullen hebben ingeleverd en op naar het hotel om even te relaxen.

Het diner vanavond is in het Libanesische Restaurant in de Siva Mall. Dit is een soort van winkelcentrum waar diverse souvenir shops, winkels en restaurants zijn gevestigd, direct buiten de poort van ons hotel Siva Grand Beach. Bij de meeste hotels verblijf je op basis van all inclusive. Je hoeft in principe de deur niet uit. Een aantal hotels heeft inclusief bij het verblijf een of meerdere keren dineren in een van de restaurants in de Siva Mall. Soms wordt er ook een kleine toeslag gevraagd voor het dineren buiten het hotel. Dit restaurant maakt hier ook deel van uit voor de gasten van Siva Grand Beach.

We sluiten de avond af in de bar van het hotel

DAG 3
Vandaag gaan we ‘echt’ aan het werk. Hotels bezoeken in Hurghada.
We starten met het hotel waar we te gast zijn:
SIVA GRAND BEACH ****
Dit is een van de Red Sea Hotels. Het heeft een breed, vlak aflopend zandstrand, direct aan de promenade en de Siva Mall. Het hotel ligt op 8 kilometer van Hurghada centrum en is bereikbaar met een dagelijkse gratis bustransfer.
Er zijn in totaal 550 kamers verdeeld over een hoofdgebouw en diverse bijgebouwen. In het hoofdgebouw zijn een receptie en twee restaurants. Bij het zwembad is een grill restaurant en diverse bars. Het aquacenter ligt direct aan het strand , hier zijn verschillende watersportactiviteiten tegen betaling te boeken. In de zeer royale tuin is een groot zoetwaterzwembad met zonneterras en apart kinderzwembad. Op het strand zijn er gratis ligbedden en parasols. Als gast van het hotel ontvang je bij aankomst een badhanddoek in een strandtas, deze kun je dagelijks omwisselen voor een schone badhanddoek.
Er zijn bungalowkamers, deluxekamers en juniorsuites. De eerste twee kamertypes zijn te vinden in een van de 19 kleinere bijgebouwen en hebben een terras, balkon of frans balkon. De deluxekamers liggen het dichtst bij het strand. De juniorsuites zijn ruimer en beschikken over een zithoek en liggen allemaal in het hoofdgebouw. Naast deze meest gangbare kamertypes zijn er ook nog Grand Suites en Familiekamers beschikbaar voor de grotere reisgezelschappen. Je verblijft in dit hotel op basis van all inclusive. De restaurants in de Siva Mall zijn tegen bijbetaling te reserveren.

Voor de volgende hotels stappen we in de bus naar een ander gedeelte van de kust van Hurghada. Hier liggen 4 hotels van de Red Sea Hotelketen tegenover en naast elkaar. Je bent ca. 10km van het centrum van Hurghada verwijderd.

THE GRAND RESORT *****
Het verblijf is hier op basis van All Inclusive en biedt een betoverende flair uit 1001 nacht verdeeld over 828 kamers.
Hier vind je standaard en deluxe kamers. Juniorsuites, Suites, Familiekamers en de Presidentiële suite als grootste verblijfsruimte. Er zijn diverse zwembaden. Het strand van het hotel bevindt zich aan de overkant van de straat. Dit is ook het strand van The Grand Hotel.

THE GRAND HOTEL****
Dit is het oudste hotel van de Red Sea keten in deze plaats. Het heeft een mooie tuin, je hoeft er geen luxe te verwachten. Kamers zijn eenvoudig en de prijs is daar ook naar. Wel ligt het direct aan het strand. Eurodivers hebben hun eigen duikschool op het terrein van dit hotel. Duikers boeken dit hotel dan ook vaak, evenals oudere vakantiegangers en mensen die voordelig een weekje op vakantie willen op basis van All Inclusive. Het hotel heeft 326 kamers en ligt tegenover de Grand Mall waar diverse winkeltjes en restaurants te vinden zijn. De omgeving hier is, net als bij de andere hotels, levendig. Hier zijn voor de sportievelingen onder ons ook vier tennisbanen aanwezig. De Health Club biedt een volledig ingerichte gym en biedt tevens diverse behandelingen aan.

THE GRAND PALACE***** opening 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *